web analytics

Kerítések, kapuk minaművek
Faragott homokkő falazat vörösfenyő ajtókkal, korláttal
Faragott homokkő falazat vörösfenyő ajtókkal, korláttal

 

 427178A legváltozatosabb megjelenésű külső tárgyak a kerítések, kapuk. Nem csak nekünk szép mikor hazaérkezünk, hanem az utcán elhaladóknak is. Az sem mindegy, milyen képet látunk mikor kertünkben szórakozunk, pihenünk. Èppen ezért tartjuk fontosnak, hogy mind külső megjelenésében, mind pedig minőségében magas szintű legyen.

Következetes és gondos tervezèst követően lehet jó minőségű, tetszetős kerteket készíteni. A kerítés anyaga lehet kő, fém, fa vagy ezek tetszőleges arányú keveréke. Ezek az anyagok külön is jól mutatnak, de vegyítve velük, stílust, hangulatot, éményt nyújthatunk Önnek. Kapuk és kerítések lakatos munkáit, műhelyünkben készítjük, helyszínen csak azokat a tereptárgyakat készíjük el amit fetétlenül muszály, hogy Önnek a lehető legkevesebb kellemetlenséget okozzuk.

Következőekben megmutatjuk milyenek a szokásosak, a különböző korszakokban épített kerítések. Látni fogják milyen sokféle a megjelenésük és milyen mértékben öltöztetik a kertet. Vállalkozásunk abban jelent Önnek előnyt, hogy képes összhangot teremteni a különböző kerti elemek között, képes egységesen kezelni kertjének, kerítésének elemeit. Szakmáink, olyan eszközök, mellyekkel az Ön érdekében alkotunk, hogy elérhesse vágyait, álmait!

Milyen kerítésem legyen? Miből választhatok?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre érdemben lehessen válaszolni, meg kell ismerkedni néhány alapfogalommal. Például milyen elnevezések használatosak, milyen kifejezések helyesek vagy hogyan nevezzem nevén azt a dolgot, amit szeretnék megrendelni. Az lent levő képek segítenek ebben. Ezek utcáról látható kerítéseket ábrázolnak. Ezeket bárki láthatja sétálás közben és válogathat, választhat közülük. Rendszeresen fordulnak hozzánk olyan kérésekkel, hogy legyünk szívesek megnézni itt és itt kerítést, kertet, kocsibeállót stb., mert ehhez hasonlót szeretnénk. Úgy gondolom könnyebb lenne, ha megfelelő kifejezésekkel, tudással rendelkeznének leendő ügyfeleink, pontosabban, könnyebben lehetne a megbeszéléseket lebonyolítani. A következő képek az utcai sétát nem helyettesítik, viszont a képmagyarázatok által könnyítik az érdemi tárgyalást, nyilvánvalóvá teszik a megredelést, célirányossá tehetik a kerítésnézegető sétákat!

 Nyitott kerítések

IMG_20160416_091942Ezen a képen egy régi megoldást láthat. A 60-as években készült, de a 30-as évektől kezdve divatos kapu tipus. A kapu anyaga nyitottszelvény (szögvas), alul lemezelt lábazati résszel, a keretmezőben köracél kerethez erősítették a hullámrácsot (heidekker háló). A képen látszik, hogy nagy és kiskapu együttesről van szó. Szűkebb helyeken jó alkalmazni, ahol mindkét funkcióra szükség van. Ez a tipus is automatizálható. A nyitottszelvényű rendszerek előnye a tartósság. A kerítés is ehhez a stílushoz tartozik, drótfonat, feszítődrót, kötöződrót, szögvas oszlopok támlábakkal. Talajhoz vagy betontuskóval vagy lemeztalppal kapcsolódik (ezek a részek nem láthatók). Ma már nem divatos, de régen mikor az előkertes építkezés volt szokás, igen kellemes összhangot árasztott. Utcai összkép is ennek megfelelően alakult. A járókelők beláthattak a kertbe, gyönyörködhettek annak szépségében, a gazda büszkeségére.

Későbbiekben tovább változott a nyitott kerítések rendszere újabb és újabb ötletek, anyagok, mintázatok díszítették utcáinkat. A drótfonat használatban maradt, de egyre sűrűbbenIMG_20160415_191759 jelentek meg a merev hálók (heideker háló), ami nem olyan mint a drótfonat, mert itt, különféle osztások hozhalók létre, ami már újabb megoldás. Ma a hegesztett síkháló ad megoldást azoknak akik nyitott, merev kerítére vágynak. Itt is több féle kiosztás lehetséges, illetve van horganyzott és festett kivitel is. Ha nem négyzethálót szeretnénk, hanem más mintázatot, arra is van megoldás. Napjainkban a zártszelvényből készül sok kapu, kerítés. Ezek az anyagok adják a keretet vagy oszlopként szolgálnak. Vékonyabb szelvényeket díszként is lehet használni, vagy eleve díszített kivitelű zártszelvényt használunk (mángorolt szelvény).

steel-fence-gatesTömör szelvényből készített kapuk, kerítések igazán tartósak. Vékony megjelenésükkel karcsú, kecses hatást adnak és díszíteni is kiválóan alkalmasak. Régi építésű épületeknél sokat használ anyagok (belvárosi bérházaknál függőfolyosó korlátok). Jól hajlítható, kovácsolható, lapítható, cirkalmas díszek készíthetők belölük. Hegesztve, szegecselve, kötegelve lehet rögzíteni egymáshoz és így más-más ízlésű, stílusú kinézetet adnak. Ezeket is megkapni mángorolt kivitelben, ami a kézi kovácsolás jelleget adja. Igazán díszes kerítésmezőket ebből az anyagből érdemes készíteni. Tartóssági szemponből kimagasló, 80-100 évet is elérheti. Új készítés esetén horganyzással fokozható élettartamuk.

Egy másik jellegzetes kerítés fajta volt régen, a IMG_20160516_104211képen látható. Kisipari illetve gyári készítésüek. Készen megvásárolhatóak, voltak egységes mezőkre osztva. Különböző magassággal, szélességgel készültek. Anyaguk hidegen hajlított szelvényekből állt. Kapuk lábazati része itt is lemez. A kerítésnél a lábazat beton magasítva vagy csak talajsíkig betonozva, a kapuknál lemez lábazattal. (ahogy a képen is látszik). A hidegen  hajlított szelvények alapvetően lemezek, lemezcsíkok, laposvasak. Gyorsan egységesen gyárthatók, illetve beszerelhetőek voltak. Leginkább nyaralók utcai lekerítéseként láthatjuk ma is. Ma már nem divatos, de kerttel, házzal összhangban még mindig jól mutat.

IMG_20160416_091957Újfajta, divat a nyitott kerítések világában, a kovácsolt jellegü kerítések, kapuk használata. Viszonylag jól díszíthető, (nem olyan cirkalmas mint az igazi),    de kellő mennyiségű dísz áll a kedves ügyfél rendelkezésére, hogy szépet válasszon magának. Ez a kerítés fajta elterjedt kertvárosokban vagy kiskertes társasházaknál egyaránt. Ennél is lényeges szempont, hogy összhangban legyen a kerttel, a házzal. Előnye, hogy jól kombinálható, vegyíthető másmilyen kerítésekkel, pl zárt kerítésfalakkal stb. Kis és nagykapunál nyitott, díszes, átlátható megoldást kínál. Kiállásnál előny az átláthatóság, látható ki áll meg a kapunál, ugyanakkor, ha zártkerítéssel társítva  csak kis beláthatóságok enged. Valakit ez zavar, de szeretne díszes kaput, van megoldás számára. Sokféle belátás gátló áll rendelkezésére. Különféle hálók, perforált lemezek vagy valamilyen faanyaggal lehetséges csökkenteni a belátást. Mindezek mellett a nyitottság érzését kelti a kapuknál vagy egy-egy közbeiktatott szakasznál. Akár bentről, akár kintről nézzük. A “kovácsolt” kerítések rácsos szerkezetében sok díszítő elem elfér, a belső mezőben vagy a mező szélein. Színekkel lehet még fokozni a díszítéseket, úgy, hogy a díszítő elemeket különböző szinekkel emeljük ki.

127_2771 IKövetkező kerítés amit szeretnék bemutatni szintén nyitott, de már egy modern divatos fajta. Egyenes vonalak jellemzik, egységes színek, általában világos, többfajta anyagból készített, változatos, díszítése szokféle, de nem túlzó. Minimalista stílusú, többnyire vízszintesen rendezett vonalakkal, hosszúkás, alacsony hatású. Ezekkel az elemekkel igen tetszetős kerítést hozhatunk létre. Képzeljük el hogy ez nem egy kapu, hanem kerítés mező, amit sűrűn vagy ritkásan helyezünk el a kerítés síkjában. Kő alapfallal, (általában beton kő burkolattal) kő pillérek közé helyezve csak kevés belátást enged, de látványban nagyvonalú hatást kölcsönöz. Alacsony és magas lábazattal, rövid vagy kissé hosszúkás mezőkkel néz ki a legjobban.

Az anyagfajta sokat számít! Sokféle hatást, IMG_20160415_191447hangulatot állíthatunk elő magával az anyaggal. Az anyag alap tulajdonságait fokozhatjuk, hatásukat megváltoztathatjuk ha más anyagokkal megfelelő arányban összekeverjük. Úgynevezett kompozíciót hozunk létre, ami történetesen a kerítésünk, kapunk. Ílyen kompozíciót láthatunk, tulajdonképen mindenhol. Ritka az egynemű anyaghasználat, de előfordul. Többféle anyag felhasználása alatt olyasmit értek, mint a beton alap, kő oszlopokkal, fa deszkázattal.P1170760-Kovacsoltvas-kapu-Kerites

Tetszetős, mai igényeket is kielégítő kerítések, kapuk is igen sokfélék. Igazán felemelő, jó hangulatú derüt, légies érzést keltő megoldások, megannyi színben, kinézetben rendelhetők. Nagyon divatosak manapság az összetett kerítések. Többféle anyag felhasználásával, szinte végtelen variációban készünek. Modern hatásukat az a fajta megjenítés adja, amit, anyagaik színében, alakjában, festett vagy festés nélküli kivitelükben van. Három, négy féle alapanyag bedolgozásával, fokozható egyediségük. Vegyünk példának egy három anyagú kerítést. A kerítés alaptest (talaj fölötti rész) legyen tengeri üledékes homokkő sárgás színben, felépítménye kovácsol jellegű, pálcás, lándzsadíszes, akovane-ploty-a-brany_19 pálcák között festett deszkázat. Láthatjuk, a három összetevőt, amik mind anyagban, mind színben eltérőek. Itt van a lényeg! Ugyanarra az alaptestre sokféle kerítésmezőt tehetünk be, sokféle ízlése színben. Összeségében tehát, akár harminc változat is létre hozható

ugyanolyan alaptestre. Jellemzően két anyagfajtából készítenek kerítéseket. Jó szín és anyag összeállítással is elképeztően sok változatot készíthetük. Mindegyik változat, amelyet kialakítunk igazodni tud az Ön kertjéhez, házához, ízléséhez.

A dívatos legmodernebb kinézetű kerítések jól igazodnak a ház stílusához. Igazán tetszetős, ízléses, jó megjelenésű minimál stílus, egyik példája a vízszintes elrendezésű vonalak. A képeken jól látható. Ezeknél is megoldható a zárt vagy félig zárt kerítés elrendezés. Anyaguk lehet fa, festett acél, különböző színekben vagy éppen rozsdamentes acél.IMG_20160721_091600 IMG_20160721_091556

 

A fentieken kívül készítünk Önnek bármilyen tipusú, kinézetű, zárt vagy nyitott kerítést, kaput. A kerítéseinket teljeskörűen készítjük, garanciával. Összetett anyagú kerítesek, kapukat, elektromos vagy kézi nyitással egyaránt. Kérjen felmérési időpontot, ajánlatot a kapcsolatnál.

 Kapcsolat

 

 

Ha tetszik a munkánk hívjon minket:  06-20-970-1003

You may also like...

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien