web analytics

Famunkák, kisházak, árnyékolók
landscape-carpentry2

Néhány kép milyen elképzelések vannak. Mindegyik egy-egy ízlést és hangulatot takar. Természetesen mindenki maga dönti el milyet szeretne otthonàba, kertjébe, milyet szeretne élvezni! A keri házikók vagy árnyékolók gondos, előrelátó tervezést és tájolást igényelnek. Mindenek elött azért hogy ízlésének, igényeinek megfeleljen.

Email, kapcsolat

A képeken látható bármelyik kerti tereptárgyat megvalósítjuk Önnek vagy ötletet jelent, egy új kitalációhoz. Bármilyen alakú, méretű, színű házikót, lugast, teraszt képesek vagyunk legyártani, természetesen nem tudjuk mindet megjeleníteni. Az sem mindegy, milyen az a környezet, ahova kerülnek.

Legyen összhangban saját kertjével!

A kerti tárgyak (fa építmények), esetén is fontos tényező az összhang, a jóhangulat vagy éppen a nem láthatóság. Vannak rejtett kerti tereptárgyak, amik szükségesek, karbantartás céljából, szerszám tárolásra, elrejtik a komposztálót stb. Ezek egyszerűbb kivitelüek, csak funkcionálisak és igy nem kell, hogy a kerti hangulatba illeszkedjenek. Ilyen esetben, elrejtjük, takarjuk, valamilyen növényzettel (általában örökzöldekkel), ezért télen sem feltünőek. Az építményhez vezető utat is egyszerűre készítjük, tipegőkkel, keskeny járdákkal, olyan megoldásban, hogy a fű takarja. Itt gondoskodni kell a megfelelő fűnyírási lehetőségről. 

Valaki díszként használná a kerti faépítményeit. Ebben az esetben, szépen illeszkedő, jó hangulatú, jól tájolt megoldás kell. A külső fa készítményeknél a tartósság meghatározása komoly szempont. Értem ezalatt azt az időt amíg tulajdonosa használni, élvezni szeretné. A mai világban számos lehetőség létezik az élettartam meghosszabbítására. Különféle vegyi anyagok, bio anyagok, állnak az ügyfeleinlk rendelkezésére, amik közül válogathat. Természetesen van más megoldás is. A faanyagok esetében lehet olyan természetes úton tartós fát választani, amelyik ellenáll az időnek. Ilyen anyagok hazánkban is  elérhetők. Kültérre ajánlott fák: fenyőfélék közül az edeifenyő erdei_fenyo_92_vs(borovi 20140527_112414_1000fenyő). A képen látható jobbra élőként. Balra fűrészárúként. Az erdeifenyőnek savas kémhatású a gyantája, közepesen tartós fafajta. Hajlamos a kékülésre (a kékülés a gombásodás kezdeti szakasza, mikor még nem történik szilárdsági elváltozás). Az erdeifenyő úgynevezett gesztfa, ami azt jelenti, hogy belső, szállításból kilépett edénynyalábok sötétebb színüek. Ettöl lesz rajzos, színes megjelenésű. A vörösfenyő jelentősen tartóssabb. 260px-Mélèze_en_AutomneOLYMPUS DIGITAL CAMERAÉrdekessége, hogy lombját lehullajtja ősszel. Nevét jellegzetességéről kapta, úgyanis napsütés hatására vöröses színű lesz. Igen tartós fafajta. Tartóssan vizes környezetben gyantája “megkövesedik”. A másik a lombhullató fák csoportja. Kültérre ajánlott fák: akácfa (tüskés akác), tölgyfa (kivéve a csertölgy), szílfa. Ezek a fák magas gyanta vagy csersav tartalmuk miatt, ellenállnak a gombásodásnak és a rovarok pusztításának. Elsőként a tölgyfa. Fája kemény, rideg, viszonylamezei_sziltolgyfureszaru001_1000g törékeny, tartós. A szürkés fehértől a sárgásbarnáig terjedő színvilága, érdekes megjelenést ad. Szép rajzos gesztfa, kültérre a magas csersav tartalma miatt alkalmas. Megmunkálása közepessen nehéz, jól csiszolható, szinezhető, festhető. Árnyékos, kissé nyírkos helyekre ajánlott. Akácfa. ildare_274176asd2Sárgás zöldtől a zöldes barnáig terjedő színekben jelenik meg a fűrészárúja. Fája nehéz, jól hasítható, jól festhető, nehezen korhad. Megmunkálása nehéz, különössen géppel. Tartósságát szintén a csersav adja. Rugalmas anyaga miatt, szerszámok nyeleként ismerik, de készítenek belőle bútorokat kül és beltérre egyaránt.


A kültérre nem ajánlott fák esetében szokás vegyi anyagokat használni, tartósságuk növelésére. Ezek beltérre ajánlaott fák. Fenyőfélék közül a lucfenyő, lombhullatók közül a kőris, a gyertyán, az éger, a cseresznye, a dió stb. Ebben az esetben a tartósítást valamilyen (általában kristályos anyag), vegyszer bevitele jelenti. Szerencsére a fa jó nedvszívóképességű, így nem nehéz bejuttatni. Töbnyire vízoldásúak és száradásuk után magukmögött, kikristályosodó sót hagynak. Későbbiek során, mikor valamilyen rovar vagy gomba támadja a fát, a faanyaggal együtt elfogyasztják az elöbb említett vegyszert. Szervezetükbe jutva pusztulást okoznak a kártevőnek. Ilyen mérgező vegyszerek, más formában jelen vannak a tartós fákban is. Igaz másféle mérgek, de hatásuk hasonló. Sokan aggódnak a vegyszerek miatt, félnek attól, hogy gyerekre, állatra veszélyesek, ők a tartós fafajokat válaszják. A vegyszerek biztonságát töménységük, szakszerű használatuk adja. A faanyagba bevitt mennyiség annyira kis szertöménységet hordoz, hogy csak azokat a pici élőlényeket pusztítsa el amik támadnak. Nagyobb élő szervezetekre mint például felnőttek, gyerekek, kisállatok nem hatnak, mert bejutás után felhígulnak. Ezt a biztonságot a gyártó által meghatározott technológia, a szigorúan ellenörzött hatóanyagtartalom adja! Ezek a szerek nem láthatók, így megörzik a fa épségét és természetes színét.

Látható védelem a festés.

A festékeket régóta használja az ember, védelemre az idő vasfoga ellen, vagy szinezésre, díszítésre. Ma már olyan festékek vannak forgalomban, amikkel a díszítés és védelem egyszerre megoldható. Vékonylazúrok, vastaglazúrok, fedőfestékek, pácok, lakkok, olajok, viaszoslazúrok, vizes oldatú festékek. Sokféle festékfajta, mégtöbb féle szín áll rendelkezésre, ráadásul jóminőségben.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien